En de winnaars zijn…

Toen ik afgelopen zomer dit apparaat langs het water in het Groninger land  zag staan winnaarshad ik werkelijk geen flauw idee wat dit zou kunnen zijn. Gelukkig stond er een bordje bij waar ik wijzer van werd. Ik was benieuwd hoever jullie zouden komen met de prijsvraag ‘Wat is dit – en ken je het gebruik?’. Maar liefst 4 goede antwoorden zijn er binnen gekomen, heel knap! Gefeliciteerd Anna Emmelkamp, zij was er als eerste bij, gevolgd door Karen van Gelderen, Kitty Polstra en Marieke van Huet!

 Kapsalon Dakko uit Duiven geeft jullie een keer wenkbrauwen epileren cadeau, daarover ontvangen jullie persoonlijk bericht.

wat is dit 1

En dan nu de oplossing: hiernaast zie je een ROLPAAL, ook wel jaagpaal genoemd: die werd gebruikt tot in de 19e eeuw t.b.v. trekschepen. De rolpaal was een hulpmiddel bij het nemen van de bocht, zodat het schip niet tegen de kant getrokken werd.

Het schip werd  getrokken door een paard of bij gebrek daaraan, door een mens, niet zelden een of meer gezinsleden van de schipper, die liepen op het jaagpad. wat is dit 2
In Onderdendam staat een beeld, dat laat zien hoe dat werkte. De dame in kwestie had er kennelijk niet veel lol in, maar het was dan ook heel zwaar werk.

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑