Yin en yang

Yang kun je zien als de daadkrachtige en resultaatgerichte energie. De meeste yogastijlen die we hier in het Westen kennen, richten zich op de yang-energie. Het zijn meer actieve yogavormen waarbij het, fysiek gezien, primair gaat om het actief rekken, strekken en versterken van de spieren. Hieronder vallen onder anderen de dynamische en de hatha yoga.

Yin is de zachte, voedende en verbindende energie. Bij yin yoga ligt de focus meer op de dieper in het lichaam gelegen weefsels, zoals botten, pezen, ligamenten en gewrichten. Je doet de oefeningen langzaam en houdt ze langer aan, wat zorgt voor een passieve strekking.

Afbeeldingsresultaat voor yin yang

Zoals het yin yang-symbool laat zien: er is geen strikte scheiding tussen yin en yang. Ze vullen elkaar aan en ze hebben elkaar nodig. Dynamische en hatha lessen zijn nooit 100% yang: ook die kennen hun rustmomenten of tijd voor meditatie. Zo geldt omgekeerd voor yin lessen dat er een enkele keer oefeningen voorkomen waarbij je toch gebruik maakt van je spieren.

Om de spieren nog een extra zetje te geven om te ontspannen en om het bindweefsel om en in de buurt van de spieren te activeren om sterk en tevens elastisch te blijven, maken we regelmatig gebruik van diverse soorten ballen: groot, klein, harder en zachter. Vaak zijn dit oude tennisballen, die belangeloos beschikbaar worden gesteld door Tennis Centre Duiven (hartelijk dank!)

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑